انواع دستگاه ضبط یا رکوردر دوربین مداربسته

تأمین امنیت و مراقبت از لوازم از دیرباز تاکنون به روشهای مختلفی انجام میشد. یکی از این روشها خرید دوربین مداربسته و مشاهده و ضبط وقایع است. دستگاه ضبط دوربین مداربسته یک ابزار حیاتی برای ایجاد امنیت و نظارت بر محیطهای مختلف است. این دستگاه ضمن ایجاد قابلیت تماشای تصاویر به صورت زنده، امکان ضبط و ذخیره تصاویر ویدیویی از دوربینهای مداربسته را نیز فراهم میکنند. امروزه شاهد تنوع بالایی در بین دوربینهای مداربسته و در کنار آن، حضور انواع دستگاه ضبط دوربین مداربسته هستیم که پاسخگوی نیازهای متفاوتاند.
دستگاه فوق دربرگیرنده ویژگیهای مختلفی نظیر داشتن کیفیتهای متفاوت، ظرفیتهای متنوع برای ذخیرهسازی، پشتیبانی از تعداد مختلف دوربین مداربسته و امکان ارتباط شبکه و اتصال به اینترنت و موارد دیگر هستند. هر فرد با توجه به نیاز و بودجه و محل مورد نظر خود میتواند به خرید انواع دستگاه ضبط دوربین مداربسته بپردازد. از این محصول در محیطهایی نظیر خانه، فروشگاه، دفتر کار، پارکینگ و دیگر مکانهای عمومی میتوان استفاده کرد. به طور کلی با استفاده از بهترین دستگاه ضبط دوربین مداربسته در مکانهای مختلف ضمن افزایش امنیت، از داراییها حفاظت شده و در صورت لزوم میتوان به تمامی تصاویر وقوع حادثه دسترسی داشت.
کاربرد دستگاه ضبط دوربین مداربسته
همانطور که گفتیم انواع دستگاه ضبط دوربین مداربسته زیاد هستند و هرکدام ویژگیهای خاص خود را دارند، اما به طور کلی کاربرد این دستگاه در موارد مختلفی به چشم میخورد.
ایجاد امنیت خانه و محل زندگی
یکی از اولین و اصلیترین کاربردها برای دوربین مداربسته و دستگاه ضبط آن، اجازه دریافت تصاویر از بخشهای مختلف خانه و محل زندگی است. با خرید دستگاه ضبط دوربین مداربسته این امکان برای شما فراهم میشود تا هرگونه حادثه، سرقت، ناپدید شدن لوازم و یا اتفاقاتی که برای افراد منزل میافتد را ضبط کرده و امکان مشاهده مجدد آن وجود داشته باشد.
امنیت محل کار
کاربرد دیگر دستگاه ضبط دوربین مداربسته برای ایجاد امنیت در محل کار است که از این دوربین در محیطهای تجاری و دفتر کار استفاده میشود. دوربین مداربسته یک سیستم نظارتی حیاتی برای محل کار به شمار میآید که با نصب آن در مکانهایی نظیر ورودی انبار، پارکینگ و مناطق محدود میتوان فعالیتها و وقایع را ضبط و بررسی کرد.
امنیت در مجموعههای تجاری و عمومی
مجموعههای تجاری و عمومی نظیر فروشگاه، رستوران، بانک، هتل، پارکینگ و دیگر مکانهای عمومی نیز برای داشتن امنیت و کاهش جرم و جنایت به نصب انواع دستگاه دوربین مداربسته نیاز دارند. تصاویر ضبط شده که توسط این دوربینها نگهداری میشود در صورت وقوع سرقت، تخریب یا دیگر جرمها قابل استناد هستند.
به طور کلی این دستگاه در هر محیطی که به امنیت و نظارت نیاز داشته باشد به کار میرود و کاربردهای آن حتی در شرکتها و کارخانهها و مکانهای عمومی دیگر نیز فراوان است.
انواع دستگاه ضبط دوربین مداربسته
دستگاه دوربین مداربسته دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام از آنها بر حسب ویژگیها و عملکردی که دارند نامها و اصطلاحات خاص خود را میگیرند.
دستگاه ضبط دوربین مداربسته DVR (Digital Video Recorder):
این دستگاه به کمک فناوری دیجیتال، تصاویر ویدیویی را ضبط کرده و آنها را ذخیرهسازی میکند. معمولاً این نمونه دارای ورودی آنالوگ یا دیجیتال برای ضبط تصاویر بوده و محدودیت کانال ورودی دارد. از دستگاه DVR برای محلهایی که تعداد دوربین کمی در آن به کار رفته نظیر منزل یا محل کار استفاده میشود.
دستگاه ضبط دوربین مداربسته NVR (Network Video Recorder)
این نوع از دستگاه ضبط دوربین مداربسته از فناوری شبکه(IP) برای ذخیرهسازی ویدیوها استفاده میکند. دستگاه فوق به طور مستقیم به شبکه آی پی وصل شده و تصاویر دوربین شبکهای را به شکل IP دریافت میکند. NVR قابلیت اتصال به تعداد بیشتری دوربین نسبت به DVR دارد و معمولاً از قابلیت فشردهسازی تصاویر با کیفیت بالا نیز پشتیبانی میکند. از این نمونه برای محلهای بزرگتر مانند فروشگاهها و مکانهای عمومی استفاده میشود.
دستگاه ضبط دوربین مداربسته XVR (Cross-Platform Video Recorder)
این نمونه نیز برای ضبط و مدیریت تصاویر به کار میرود و تکنولوژی به کار رفته در آن هم قابلیت اتصال به دوربینهای مداربسته آنالوگ و هم قابلیت اتصال به شبکه یا همان IP را فراهم میکند. در نتیجه با خرید این دستگاه ضبط دوربین مداربسته امکان اتصال به دوربینهای قدیمی و همچنین دوربینهای شبکه را با هم خواهید داشت. به کمک این دستگاه تصاویر با کیفیت بهتری ضبط میشوند و از رزولوشن بالایی نیز پشتیبانی میکند.
قابلیت و کاربرد دستگاه ضبط XVR
دستگاه ضبط XVR (Cross-Platform Video Recorder) قابلیتها و کاربردهای گستردهای دارد که جزو نمونههای جدید به شمار رفته و از تکنولوژی پیشرفتهتری در ساخت و تولید آن استفاده میشود. از جمله کاربردهای آن میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
ضبط تصاویر
یکی از قابلیتهای مهم و اصلی برای دستگاه ضبط XVR داشتن قابلیت ضبط تصاویر ویدیویی از دوربینهای مداربسته است. این دستگاه با اتصال به دوربینهای آنالوگ یا شبکه، قابلیت ضبط تصاویر و ذخیره آنها را فراهم میکند.
پخش تصاویر
XVR ضمن داشتن قابلیت برای ضبط تصاویر، امکان پخش آنها را نیز فراهم میکند.
تکنولوژی آنالوگ و شبکه IP
دستگاه ضبط XVR امکان اتصال به دوربین مداربسته آنالوگ و شبکه را با هم دارد و هم میتوان برای دوربینهای قدیمی و هم برای دوربینهای جدید از آن استفاده کرد.
پشتیبانی از رزولوشن بالا
بسیاری از دستگاههای ضبط با تکنولوژی XVR از رزولوشن بالا پشتیبانی میکنند که شامل رزولوشن K4 و حتی K8 برای ضبط ویدیو و تصاویر هستند.
فشردهسازی تصاویر
یکی از کارهایی که انواع دستگاه ضبط دوربین مداربسته انجام میدهد، فشردهسازی تصاویر برای ذخیره است تا حجم کمتری را اشغال کند. از جمله الگوریتمهای فشردهسازی این دستگاه میتوان به H.265 و H.264 اشاره داشت.
پشتیبانی از امنیت
این دستگاه قابلیت امنیت و مدیریت حرفهای را دارد و امکان دسترسی به صاحبان و یا حتی رمزنگاری تصاویر و دسترسی از راه دور را فراهم میکند.
اتصال به شبکه
از دیگر امکاناتی که این نمونه از دستگاه ضبط دوربین مداربسته XVR فراهم میکند، قابلیت اتصال به شبکه است؛ به طوری که تصاویر ضبط شده را حتی از راه دور و با اتصال به اینترنت میتوان بررسی کرد.
انعطافپذیر در اتصال
دستگاه ضبط فوق قابلیت اتصال به انواع دوربینها و تجهیزات را داشته و همچنین دربرگیرنده انواع اتصال HDMI، VGA، صدا و آلارم است.
ذخیرهسازی تصاویر
از دیگر ویژگیها برای این دستگاه میتوان به داشتن هارد دیسک داخلی و خارجی، اتصال به USB و … اشاره داشت که تصاویر را در محلهای مختلفی ذخیره میکند.
به طور کلی این دستگاه ضبط دوربین مداربسته جزو بهترین و جدیدترین نمونهها به شمار میآید که امکان نظارت بهتر را به کاربر میدهد و انعطافپذیری بیشتری دارد.
قابلیت و کاربرد دستگاه ضبط NVR
دستگاه ضبط NVR (Network Video Recorder) نمونه دیگری از بهترین دستگاه ضبط دوربین مداربسته به شمار میآید که امکانات خاصی برای ضبط و مدیریت تصاویر فراهم میکند. این سرویس یک سرور مبتنی بر شبکه است که صرفاً برای دوربینهای شبکه یا همان IP به کار میرود. نمونه فوق از پروتکلهای شبکه IP، Ethernet و PoE (Power over Ethernet) برای اتصال به دوربین استفاده میکند. حال با هم به بررسی قابلیتها و کاربردهای آن میپردازیم:
ضبط تصاویر
NVR قابلیت ضبط تصاویر ویدیویی از دوربینهای مداربسته که به طور شبکه هستند را دارد. این تصاویر در فرمتهای مختلف ضبط شده و بر روی هارد دیسک ذخیره میشوند.
پخش تصاویر
این دستگاه ضبط دوربین مداربسته ضمن داشتن قابلیت برای ضبط تصاویر، امکان پخش تصاویر در زمان مورد نظر را دارد.
مدیریت تصاویر
این سیستم امکان مدیریت پیشرفته را فراهم میکند، به طوری که فرد میتواند بر اساس دوربین، زمان یا رویداد، تصاویر را تقسیمبندی و ذخیره کند.
پشتیبانی از رزولوشن بالا
NVR قابلیت پشتیبانی از رزولوشنهای بالای K4 و K8 را دارد و همین مسئله باعث میشود تا تصاویر با جزئیات بسیار بالا و کیفیت بهتر را ضبط کند.
امنیت و دسترسی از راه دور
از دیگر امکانات NVR میتوان به قابلیت دسترسی از راه دور و رمزنگاری تصاویر اشاره داشت، به طوری که با اتصال به اینترنت و دستگاه ضبط NVR میتوانید در لحظه تصاویر و اتفاقاتی که در محیط مورد نظر رخ میدهند را رویت کنید.
قابلیت و کاربرد دستگاه ضبط DVR
دستگاه ضبط DVR (Digital Video Recorder) نیز از دیگر دستگاهها برای مدیریت تصاویر ویدیویی دوربین مداربسته است که برای دوربینهای آنالوگ به کار میرود. از جمله قابلیتها و کاربردهای این نمونه میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
ضبط تصاویر
تصاویری که از دوربینهای مداربسته آنالوگ دریافت میشوند، توسط این دستگاه ضبط و قابل نگهداری هستند. فرمت تصاویر مشابه با NTSC و PAL بوده و محل ذخیره آنها نیز هارد دیسک است.
پخش تصاویر
این دستگاه ضمن داشتن قابلیت برای ضبط تصاویر، امکان پخش آنها را نیز دارد و با سرعتهای مختلف میتوانید تصاویر را پخش کرده و یا حتی آنها را جستجو کنید.
مدیریت تصاویر
DVR امکان مدیریت نسبی تصاویر را دارد اما مدیریت آن در مقایسه با دو نمونه قبلی سادهتر است. شما میتوانید ویدیوها را پوشه بندی کرده و در صورت نیاز به هر کدام از آنها دسترسی داشته باشید.
پشتیبانی از دوربین آنالوگ
DVR فقط برای دوربینهای مداربسته آنالوگ طراحی شده و قابلیت اتصال به دوربینهای شبکه را ندارد. پروتکلهایی که DVR از آنها پشتیبانی میکند شامل CVBS، AHD، TVI و CVI هستند.
امکانات اضافی
برخی از DVRها دارای امکانات اضافی نظیر اتصال به شبکه و پشتیبانی از رزولوشن بالا هستند.
به طور کلی دستگاه ضبط DVR نسبت به نمونههای قبلی، قدیمیتر بوده و دسترسیهای کمتری به کاربر میدهد.
تفاوت انواع دستگاه ضبط دوربین مداربسته
دو نمونه با عملکرد مختلف از دستگاه ضبط دوربین مداربسته شامل نمونههای DVR و NVR هستند. این دو دستگاه تفاوت مهمی در نحوه عملکرد دارند که با هم این تفاوتها را بررسی میکنیم:
نوع دوربینهای قابل پشتیبانی
دستگاه DVR مخصوص دوربینهای مداربسته آنالوگ بوده و قادر به پشتیبانی از دوربینهای CVBS، AHD، TVI و CVI است. در حالی که NVR برای دوربینهای مداربسته شبکه (IP) طراحی شده است.
انتقال و ذخیرهسازی دادهها
در DVR تصاویر به صورت آنالوگ ضبط و در فرمتهای NTSC و PAL ذخیره میشوند، در حالی که در NVR از دادههای دوربینهای IP استفاده میکنند که به صورت دیجیتال هستند. در این دستگاه اطلاعات ویدیویی در قالب پروتکل شبکه و از طریق کابل شبکه NVR منتقل میشود.
کیفیت تصویر
به دلیل استفاده از دوربینهای مداربسته آنالوگ، کیفیت تصاویر DVR معمولاً محدودتر است اما NVR با استفاده از دوربینهای مداربسته شبکه با رزولوشن بالا، قابلیت ضبط و پخش تصاویر با کیفیت بالاتری دارد.
قابلیتهای شبکه
معمولاً DVRها قابلیت اتصال به شبکه را نداشته و یا قابلیتهای محدودی دارند، در حالی که NVRها طراحی شدهاند تا به شبکه متصل شوند.
قابلیتهای مدیریتی
DVRها اغلب امکانات مدیریتی سادهتری نسبت به NVRها دارند و تنظیمات مربوط به ضبط تصاویر ساده است، در حالی که NVR ها به دلیل استفاده از دوربینهای شبکه، قابلیتهای مدیریتی پیشرفتهتری دارند و معمولاً از پروتکلهایی مانند ONVIF پشتیبانی میکنند.
به طور کلی میتوان گفت تفاوت اصلی بین DVR و NVR در نوع دوربینهای قابل پشتیبانی، روش انتقال، کیفیت تصویر، قابلیتهای شبکه و مدیریتی است. انتخاب بهترین دستگاه ضبط دوربین مداربسته بستگی به نوع دوربین و نیازهای خاص شما در زمینه ضبط و مدیریت تصاویر دارد.
اجزای دستگاه ضبط دوربین مداربسته
یک دستگاه ضبط دوربین مداربسته از اجزای مختلفی تشکیل شده که این اجزا را با هم بررسی میکنیم:
- اولین بخش ورودی دوربین است که برای اتصال دوربین مداربسته به دستگاه، مورد استفاده قرار میگیرد. تعداد ورودیهای دوربین ممکن است متغیر باشد و بسته به نوع دستگاه تغییر کند.
- پورت شبکه از دیگر قسمتهای این دستگاه به شمار میآید که به وسیله کابل شبکه اتصال آن صورت میگیرد. پورت این امکان را به دستگاه میدهد تا به طور مستقیم با دستگاههای دیگر نظیر کامپیوتر ارتباط برقرار کند.
- پورت ویدیو نیز برای اتصال دستگاه به نمایشگر یا مانیتور مورد استفاده قرار میگیرد که امکان پخش تصاویر به طور زنده را فراهم میکند.
- حافظه ذخیرهسازی از دیگر بخشهای دستگاه ضبط دوربین مداربسته است که معمولاً با هارد دیسک داخلی یا خارجی تأمین میشود.
- رابطهای USB نیز برای اتصال موارد جانبی نظیر کیبورد، موس، پرینتر یا دیگر دستگاهها هستند.
- دکمه و صفحه نمایش دستگاه نیز از دیگر قسمتها و اجزای انواع دستگاه ضبط دوربین مداربسته به شمار میآید که امکان تنظیم دستگاه را فراهم میکند.
خرید انواع دستگاه ضبط دوربین مداربسته
در صورتی که قصد خرید دستگاه ضبط دوربین مداربسته و اطلاع از قیمت آنها را دارید، ابتدا باید نوع دستگاه مورد نظر خود را انتخاب کنید. این نوع برحسب ویژگیهای مدنظر شما، بودجه در دسترس، محل مورد نظر و عوامل دیگر متغیر است.
یکی از راههای خرید انواع دستگاه ضبط دوربین مداربسته، خرید محصول از وب سایتهای آنلاین و فروشگاههای معتبر است. در این صورت میتوان نمونههای مختلف با ویژگی آنها را مشاهده کرده و نمونه مورد نظر خود را برحسب سلیقه و بودجه انتخاب کنید. در این انتخاب باید به کیفیت تصویر، ظرفیت ذخیرهسازی، قابلیت اتصال به دوربین، پشتیبانیهای ویژه، سهولت استفاده و نصب، امنیت دستگاه و مواردی دیگر توجه داشته باشید.
بهترین دستگاه برای ضبط دائمی تصاویر
انتخاب بهترین دستگاه برای ضبط دائمی تصاویر به عوامل مختلفی نظیر نوع محل، نوع دوربین مداربسته، برند تولیدی و غیره بستگی دارد؛ اما میتوان گفت نمونه XVR که جزو جدیدترین نمونههای دستگاه ضبط یا رکورد دوربین مدار بسته به شمار میآید، با توجه به رزولوشن بالا، امکان پشتیبانی از دوربینهای تحت شبکه و آنالوگ، سرعت بالا در ذخیرهسازی تصاویر و فشردهسازی و مزایای دیگر، بهترین دستگاه برای ضبط محسوب میشود.
کلام آخر
یکی از بهترین راهها برای ایجاد امنیت در محلهایی نظیر خانه و محیط کار، فروشگاهها یا دیگر مکانهای عمومی استفاده از دوربین مداربسته است؛ اما تنها نصب این دوربین کافی نیست، بلکه با خرید انواع دستگاه ضبط دوربین مداربسته و نگهداری تصاویر میتوانید امنیت را بالا ببرید. این دستگاههای ضبط قابلیت ذخیرهسازی تصاویر با رزولوشن بالا را دارند، همچنین میتوان تصاویر را به طور زنده هم مشاهده کرد.
نمونههای مختلفی از دستگاه ضبط دوربین مداربسته وجود دارد که شامل سه نمونه DVR،NVR و XVR هستند. هر کدام از این نمونهها در ضبط تصویر، پخش آن، مدیریت تصاویر، رزولوشن، امنیت و دسترسی در شبکه تفاوتهایی داشته که افراد متناسب با نیاز، بودجه یا نوع محیط مورد نظر میتوانند نمونه مناسب خود را خریداری کنند.