رفع نویز در دوربین مداربسته
یکی از مشکلات اساسی که پس از نصب و اتمام پروژه دوربین مداربسته به وجود میآید ایجاد نویز و پرش تصویر است. نویز در تصاویر به صورت دانه دانه یا برفک نمایش داده میشود که این موضوع عدم وضوح تصویر و یا کاهش کیفیت را به دنبال دارد. برای رفع نویز در دوربین مداربسته لازم است علت ایجاد مشکل را شناسایی کنید، چرا که دلایل متعددی مانند استفاده از سیستمهای بیکیفیت، تأثیرات محیطی، کاهش ولتاژ، نقص در کابل و… باعث افت کیفیت میشود.
نویز به معنای ثبت نشدن تصویر نیست اما این موضوع میزان کیفیت را به قدری کم میکند که تشخیص سوژه غیرممکن خواهد بود. در بیشتر موارد بهبود کیفیت زیر ساختها، منابع تغذیه و کابلها میتواند مشکل نویز را برطرف سازد، اما در برخی شرایط مشکل متفاوت است. ما در ادامه به بررسی علت ایجاد نویز و روشهای رفع آن در دوربینهای مداربسته پرداختهایم، پس تا انتها با ما همراه شوید.
علل نویز یا پرش در تصویر دوربین مداربسته
عوامل متعددی باعث ایجاد نویز در تصاویر دوربین مداربسته میشوند که این موارد کیفیت تصاویر را به میزان بسیار زیادی پایین میآورند. برای اینکه بتوانید روشهای رفع نویز در دوربین مداربسته را اجرا کنید بایستی با این موارد مختلف آشنا شوید، برخی از آنها عبارتند از:
- استفاده از منبع برق نامناسب
از ملزومات کارکرد صحیح دریافت ولتاژ کافی مطابق با دستورالعمل سازنده شرکت دوربین مداربسته بوده و این مقدار در اکثر دوربینها برابر با 12 ولت است.
- کابلهای بیکیفیت
در صورتی که کابلها کیفیت نامطلوبی داشته باشند امواج الکترومغناطیسی به خوبی عبور نمیکنند و موجب ایجاد نویز شده و در نتیجه کیفیت تصاویر نامناسب خواهد بود.
- سیستمهای امنیتی بیکیفیت
دوربینهای مداربسته بیکیفیت و بدون ضمانتنامه توانایی لازم برای ارائه تصاویر مطلوب را در شرایط نامساعد مانند نور کم، شرایط آبوهوایی نامطلوب و… ندارند.
- استفاده از مبدل بیکیفیت
استفاده از مبدلهای مناسب و سازگار با تکنولوژی دوربین بسیار مهم است.
- داغ شدن بیش از حد دوربین
در مواقعی که دوربین مداربسته در محل نامناسبی نصب شود و در معرض نور مستقیم خورشید باشد کیفیت نامطلوبی را ارائه میدهد؛ بنابراین برای رفع نویز در دوربین مداربسته بهتر است مکان مناسبی را جهت نصب انتخاب کنید.
چگونه نویز دوربین مداربسته را برطرف کنیم؟
پس از اینکه علت ایجاد نویز را شناسایی کردید، لازم است تمام راهکارها را بررسی کرده و مطمئنترین روش را انتخاب کنید. در زیر به معرفی مهمترین روشهای رفع نویز در دوربین مداربسته پرداختهایم:
1- استفاده از دوربینهایی با چیپ تصاویر با حساسیت بالا
در صورتی که محیط شما نور کمی داشته باشد، ممکن است نویز به صورت نقاط ریزی در تصویر نمایش داده شود. در این شرایط برای رفع نویز بایستی نور محیط را تقویت کرد و اگر امکان انجام این کار وجود نداشته باشد، باید از دوربینهایی با چیپ تصاویری با حساسیت بالا بهره برد.
2- مکان مناسب برای نصب دوربین مداربسته
از آنجایی که موقعیت نصب دوربین تأثیر مستقیمی بر کیفیت تصاویر دارد، گرما و حرارت زیاد باعث ایجاد نویز در تصاویر خواهند شد؛ به همین دلیل توصیه میشود که دوربین مداربسته را در مکانی نصب کنید که شرایط آبوهوایی مناسبی داشته باشد.
3- رفع نویز در دوربین مداربسته؛ اتصال مناسب فیش BNC
اگر اتصال کابل کواکسیال به درستی انجام نشود، سیگنال افت کرده و تصاویر دریافتی کیفیت مطلوبی نخواهند داشت؛ در همین راستا بهتر است از BNC لحیمی باکیفیت استفاده کنید.
4- استفاده از لوله فلکسی
زمانی که کابل تصویر از مکانی که منابع الکترومغناطیسی قرار دارد عبور میکند، باعث ایجاد نویز و کیفیت نامناسب تصاویر میشود. جهت رفع نویز در دوربین مداربسته بهتر است از داکت و یا لوله فلکسی جداگانه استفاده کنید.
5- مسیر کابل کشی
در مواقعی که مسیر کابلکشی طولانی باشد، بایستی از شیلد و مغزی کابل باکیفیتی استفاده کنید؛ به عنوان مثال مغزیهای مسی میتوانند حدود 500 متر بدون افت کیفیت تصاویر را انتقال دهند.
6- رفع مشکلات در منبع تغذیه
اگر ریپل ولتاژ خروجی آداپتور بیش از حد استاندارد باشد، موجب ایجاد امواج در تصویر خواهد شد؛ به همین دلیل در هنگام خرید دوربین لازم است کاتالوگ آن را به صورت کامل بررسی کنید.
7- عایقبندی فیشها
فلزات رسانای برق محیط اطراف هستند و در مواقعی که فیشهای دوربین به فلزات موجود در دیوار و یا سقف وصل شوند، در تصاویر نویز به وجود میآید که جهت رفع نویز در دوربین مداربسته باید فیشها را عایقبندی کنید.
8- بررسی مسیر کابل
در مسیرهای طولانی عوامل خارجی متعددی وجود دارد که باعث آسیب رساندن به کابل میشود. در چنین مواقعی ممکن است کابل دچار پارگی شده و در تصاویر نویز ایجاد شود.
انواع نویز در دوربین مداربسته
نویز به عنوان یک انحراف و خطا از مقدار واقعی سیگنال بوده که در فاصلههای مختلفی ظاهر میشود. با شناسایی نوع خطا میتوانید اقدام به رفع نویز در دوربین مداربسته کنید. نویزها در دو دسته کلی ایجاد میشوند که عبارتند از:
نویز الکترونیکی: رایجترین نوع نویز که به صورت نقاط ریز و برفک در تصویر به وجود میآید و دلیل آن تقویت بیش از حد سیگنال تصویر در نور کم است.
نویز الکترومغناطیسی: نویزهای الکترومغناطیسی به صورت موج و خطوطی در تصویر دوربین نمایش داده میشوند. دلیل آن تأثیر امواج بر روی دوربین یا افت شدید سیگنال در زمان انتقال است.
علت نویز دوربین مداربسته
برای رفع نویز در دوربین مداربسته و شناسایی دلیل آن لازم است در ابتدا منبع تغذیه را بررسی کنید، چرا که استفاده از منابع نامناسب باعث ایجاد خطوط ریز در تصاویر میشود. از دیگر علل نویز میتوان به استفاده از دوربینهای بیکیفیت، مبدلهای نامرغوب، کابلهای نامناسب، اتصالات ضعیف، نور کم محیط، عدم رعایت نکات ایمنی و استانداردها و… اشاره کرد.
برطرف کردن نویز الکترونیکی دوربین مداربسته
برای رفع نویز در دوربین مداربسته در مرحله اول بایستی نوع نویز را تشخیص دهید. چیپهای تصاویر در دوربین حساسیت بسیار کمی به نور دارند و برای تشکیل تصاویر مناسب به مقدار مشخصی نور نیاز است. در مواقعی که نور کافی وجود نداشته باشد مدار الکترونیکی اقدام به تقویت سیگنال میکند و این موضوع باعث تشکیل برفک و نقاط ریز در تصاویر خواهد شد.
برای برطرف کردن نویز الکترونیکی لازم است نور محیط را افزایش دهید و یا از دوربینهایی استفاده کنید که حداقل نور لازم برای تشکیل تصویر در آنها از نور محیط کمتر باشد.
برطرف کردن نویز الکترومغناطیسی دوربین مداربسته
نویزهای الکترومغناطیسی به دلایل مختلفی ایجاد میشوند. در زیر برخی از متداولترین آنها را بررسی کردهایم تا بتوانید به رفع نویز در دوربین مداربسته بپردازید.
- قطعی در اتصال فیش BNC
در هنگام مواجه شدن با نویز الکترومغناطیسی لازم است اتصال فیشهای BNC را مورد بررسی قرار دهید. اگر اتصال به خوبی برقرار نشود سیگنال افت شدیدی داشته و به صورت نویز نمایش داده میشود.
- طولانی بودن مسیر کابل کشی
طول کابلهای تصویر دوربین مداربسته دارای محدودیت خاصی است. اگر مسیر طولانی باشد توصیه میشود که از کابلی با کیفیت بالا و ویدئو بالون اکتیو استفاده کنید.
- عبور کابل از نزدیکی منابع الکترومغناطیسی
اگر کابلهای تصویر از نزدیکی منابع الکترومغناطیسی مانند ترانسهای برق، کابلهای برق، موتورهای الکتریکی و… عبور کنند، نویز الکترومغناطیسی ایجاد میشود. برای رفع این مشکل لوله فلکسی را جهت عایقسازی مسیر کابل به کار میبرند.
تاثیر کیفیت تجهیزات و استانداردها
در مرحله اول کیفیت دوربین و تجهیزات مرتبط بایستی کیفیت استاندارد را داشته باشند تا امکان ارسال تصاویر به درستی انجام شود. در همین راستا لازم است هنگام خرید دوربین به نیازهای پروژه و حداقل الزامات خود توجه داشته باشید. در صورتی که در سینی کابل و تجهیزات ارت به درستی انجام نشود، هالهای روی صفحه به وجود میآید.
در چنین شرایطی مشکل اعوجاج رخ میدهد و دوربین یا DVR در نقاط مختلف مقاومتهای متفاوت خواهند داشت. جهت رفع نویز در دوربین مداربسته بهتر است پلاستیک، چوب و یا سایر مواد عایق را پشت براکت دوربین قرار دهید تا نویز به حداقل میزان برسد.
تاثیر کابل نامرغوب بر نویز در دوربین مدار بسته
استفاده از کابلهای نامرغوب یکی از عوامل موثر در ایجاد نویز به شمار میآید. کابلهای کواکسیال بخش مهمی از سیستم دوربین مداربسته هستند که در صورت بیکیفیت بودن امکان تفکیک اعوجاج الکترومغناطیس را ندارند. در چنین شرایطی کیفیت تصویر و اطلاعات ارسال شده با مشکل مواجه میشوند. برای رفع نویز در دوربین مداربسته بایستی از کابلهای باکیفیت و استانداردی استفاده کنید.
حذف نویز دوربین مداربسته به صورت دیجیتال
علاوه بر روشها و راهکارهای گفته شده در قسمتهای فوق، برخی از شرکتهای تولید کننده دوربین مداربسته روشهای رفع نویز در دوربین مداربسته به صورت دیجیتالی را مطرح میکنند. در این روش با قابلیت DNR نویز را کاهش میدهند. این قابلیت در برخی از دوربینهای مداربسته تعبیه شده است تا میزان نویز را کاهش دهند و تصاویر کیفیت بهتری داشته باشند.
علت نویز در دوربین مداربسته (عوامل محیطی)
عوامل محیطی مختلفی مانند صدا، دما، نور و امواج رادیویی در ایجاد نویز موثر هستند. تصاویر دوربین مداربسته در محیطهایی که صدای بلندی مانند تلویزیون، دستگاههای الکترونیکی و… وجود داشته باشند با نویز همراه میشوند. در چنین شرایطی برای رفع نویز در دوربین مداربسته از فیلترهای صوتی استفاده میکنند. اگر دمای دوربین نیز بسیار بالا و یا پایین باشد تصاویر ارسال شده دارای نویز خواهند بود؛ به همین دلیل توصیه میشود که دمای دوربین در محدوده مناسبی باشد.
تداخل امواج رادیویی با سایر سیگنالها و اشیای فلزی نیز نویز ایجاد میکند که جهت جلوگیری از این مشکل فیلترهای تداخل رادیویی و الکترومغناطیسی به کار میبرند. نور مستقیم خورشید، فلورسنت و… نیز تأثیر مخربی در کیفیت تصاویر خواهند داشت و بهتر است از محافظتکنندهها استفاده کنید.
جمع بندی
یکی از مشکلات رایجی که در هنگام استفاده از دوربین مداربسته وجود دارد نویز تصاویر دریافتی است که به دلایل مختلفی مانند استفاده از منبع تغذیه نامناسب، کابلکشی طولانی، تجهیزات و مبدل بیکیفیت، شرایط نامناسب آبوهوایی مانند دما، نور، امواج رادیویی و… اتفاق میفتد. جهت رفع نویز در دوربین مداربسته لازم است در ابتدا علت را شناسایی کرده و سپس با استفاده از راهکارهای مختلف اقدام به رفع آن کنید.
استفاده از دوربینهایی با چیپ حساسیت بالا، اتصال مناسب فیش BNC، انتخاب مکان مناسب برای نصب دوربین مداربسته، استفاده از لوله فلکسی، عایقبندی فیش، بررسی مسیر کابل و… باعث جلوگیری از نویز در دریافت تصاویر میشوند. همچنین، بهتر است تجهیزات و دوربین مداربسته را از فروشگاه معتبری مانند ایمن سازان اسپادانا تهیه کنید تا تصاویر از کیفیت استانداردی برخوردار باشند.